Wapen van Amsterdam

De brandschildering Wapen van Amsterdam is een ‘remake’ van de twee brandschilderingen die in 1671 werden opgeleverd bij de opening van de Oosterkerk aan de Amsterdamse Wittenburgergracht. De oorspronkelijke brandschilderingen hebben daar honderden jaren gehangen en dat is aan hun huidige staat af te lezen.

Hoewel van oorsprong geen Amsterdammer, wilde ik toch – mede geïnspireerd door de woeste leeuwenkoppen op de oorspronkelijke ramen en de gebeurtenissen in de tijd waarin ze gebrandschilderd werden – graag een poging doen deze historische taferelen in hun oude grandeur te herstellen.

En dus ging ik op onderzoek uit, raadpleegde verschillende bronnen, sprak meerdere deskundigen en kreeg uiteindelijk toestemming om in het zeer goed beveiligde depot van het Rijksmuseum in Lelystad de originelen te komen bezichtigen. Ik nam een groot aantal foto’s van beide ramen en ging vervolgens in mijn atelier in Hoorn aan het werk om het origineel zo dicht mogelijk te benaderen.

Noem het een artistieke ode aan de stad waar ik een belangrijk deel van mijn leven heb doorgebracht en waar ik nog steeds woon – op een steenworp afstand van diezelfde Oosterkerk trouwens.

Lees verder

Het maken van de tekening die bij het brandschilderen nageschilderd wordt


Het brandschilderen van de finishing touches van het Wapen van Amsterdam


Het loden van de brandschildering


Het monumentaal gebrandschilderde raam Wapen van Amsterdam is te koop. Mocht u interesse hebben, neemt u dan contact met mij op. Dat kan telefonisch op 06 267 48 268 of via mail naar info@ruudharberts.nl